Afecțiuni digestive și ameliorarea disconfortului digestiv

Tag Post :

Share This :

Simptomele comune ale afecțiunilor sistemului digestiv includ dureri abdominale și reflux gastroesofagian. Bolile digestive variază în tip și manifestare, dar, identificate precoce, majoritatea pot fi tratate. Aceste afecțiuni pot să apară în orice moment dintr-o gamă variată de cauze și pot afecta diverse zone ale tractului digestiv.

În cele ce urmează, vom detalia care sunt cele mai comune afecțiuni digestive și cum un stil de viață sănătos contribuie la menținerea echilibrului sistemului digestiv.

Rolul sistemului digestiv

Sistemul digestiv are un rol important în buna funcționare a organismului1. Orice dezechilibru are un impact direct asupra stării generale de bine și a sănătății. Acesta preia alimentele consumate și le descompune, transformându-le în minerale, nutrienți și vitamine de care corpul are nevoie zilnic. De asemenea, la nivelul aparatului digestiv, substanțele neabsorbite sunt eliminate prin defecație. Procesul de digestie începe la nivelul cavității bucale la contactul cu alimentele, continuă la nivel gastric sub acțiunea sucului gastric acid, apoi la nivelul intestinului subțire cu ajutorul enzimelor pancreatice, intestinale și al bilei.

Aparatul digestiv este un sistem complex, format din tubul digestiv și glandele anexe. Fiecare componentă are propriul rol, fără de care acesta nu ar putea funcționa în parametrii normali. Așadar, digestia poate fi cu ușurință afectată de orice dezechilibru sau schimbare în rutină.

Cele mai comune afecțiuni ale aparatului digestiv

Afecțiunile digestive2 sunt de două tipuri: boli digestive funcționale și boli care afectează structura tubului digestiv. Fiecare se manifestă diferit și sunt localizate în anumite zone ale aparatului digestiv. Trebuie să știi că fiecare parte a sistemului digestiv poate fi afectată de diverși factori, de aceea este esențial ca afecțiunea să fie localizată și diagnosticată corect.

Bolile funcționale sunt cele mai frecvent întâlnite. Acestea nu implică structura tubului digestiv, ci motilitatea anumitor porțiuni sau funcțiile acestora (digestie, absorbție). Aceste afecțiuni pot fi localizate în orice zonă a aparatului digestiv. Printre cele mai des întâlnite sunt refluxul gastroesofagian fără esofagită de reflux, sindromul de colon iritabil, constipația sau diareea funcționale, balonarea, flatulența și dispepsia funcțională.

Bolile organice ale tubului digestiv pot să afecteze orice segment al acestuia; pentru ameliorarea și/sau vindecarea lor este nevoie de tratament medicamentos sau chirurgical. Cele mai cunoscute afecțiuni digestive organice sunt: boala de reflux gastro-esofagian cu esofagită de reflux, ulcerul gastro-duodenal, bolile inflamatorii intestinale, cancerele (gastric, colonic, esofagian), hemoroizii și fisura anală.

Indiferent de localizarea afecțiunii, digestia este îngreunată de la primele semne de boală. De asemenea, pot apărea și alte simptome care semnalează o afecțiune digestivă, cum sunt starea de greață și vomă, flatulență și pierdere în greutate.

Ameliorarea problemelor digestive

Simptomele neplăcute cauzate de afecțiunile sistemului digestiv afectează stilul de viață și rutina zilnică a fiecăruia.

Adoptarea unui stil de viață sănătos și o dietă alimentară echilibrată sunt pași esențiali în menținerea sănătății sistemului digestiv. În general, excesele alimentare duc la dezechilibre și tulburări digestive. De asemenea, practicarea obiceiurilor care ajută digestia, cum ar fi consumul de suplimente alimentare care conțin bacterii benefice3, ajută la diminuarea riscului de a dezvolta diverse afecțiuni. Îți recomandăm să respecți un program zilnic de masă, să ai mese echilibrate din punct de vedere nutrițional și caloric, să te hidratezi și să incluzi activități fizice în rutina ta.

Durerea abdominală difuză sau de tip crampă este un simptom frecvent întâlnit în afecțiunile tubului digestiv, fie ele funcționale sau organice. Este important să nu ignori orice durere persistentă sau alte simptome digestive care durează mai mult de câteva zile; în astfel de cazuri, consultă un medic specialist pentru o evaluare profesionistă. Cu toate acestea, pentru episoadele scurte de disconfort digestiv, poți apela la ceaiuri cu efect calmant, aplicarea de căldură în zona dureroasă și consumul de alimente ușoare cu efect de “pansament”.

Referințe:

1https://my.clevelandclinic.org/health/body/7041-digestive-system

2https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7040-gastrointestinal-diseases

3https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0801/p170.html

În acest articol

Ultimele articole

Get a Promo and Keep Updated