Cum protejezi flora intestinală a bebelușului tău

Tag Post :

Share This :

Încă de la naștere, bebelușul intră în contact cu numeroși factori care contribuie la dezvoltarea microbiotei intestinale. Acest proces, denumit “colonizare”, este o reacție naturală a organismului și reprezintă o etapă esențială care permite dezvoltarea armonioasă a bebelușului și formarea unui sistem imunitar puternic.

 Vrei să afli mai multe despre microbiota intestinală la sugari? Descoperă într-un articol detaliat rolul esențial al microbiotei în sănătatea bebelușilor, modul în care se formează și factorii care influențează acest proces.

Rolul florei intestinale la bebeluși

Microbiota intestinală începe să se dezvolte încă de la primul contact al nou-născutului cu mediul extern, oferind protecția necesară pentru sănătatea acestuia. Similar cu microbiota intestinală a adulților, rolul acesteia este de a crea un mediu favorabil pentru digestie și de a susține sistemul imunitar. Bebelușii se nasc cu o floră intestinală și cu un sistem imunitar incomplet dezvoltate, care încep să se dezvolte odată cu expunerea la mediul extern. De aceea, este esențial ca microbiota intestinală să acționeze ca un aliat intern, fiind susținută printr-o alimentație echilibrată. Cele mai importante funcții ale microbiotei intestinale la sugari includ:

  • Secreția enzimelor necesare pentru procesele de digestie;
  • Controlul bacteriilor patogene din tractul digestiv;
  • Transportul substanțelor nutritive și a mineralelor în sânge;
  • Susținerea sistemului imunitar și întărirea acestuia pentru a combate  agenții patogeni externi;
  • Producerea complexului de vitamine B, esențial pentru creștere și dezvoltare;
  • Protejarea corpului împotriva afecțiunilor dermatologice și alergice.

Cum se formează flora intestinală la bebeluși

Uterul este un mediu steril, propice pentru dezvoltarea bebelușilor. Nașterea reprezintă primul contact al acestora cu mediul extern, inclusiv cu diverse bacterii și virusuri. Această etapă declanșează răspunsul natural al organismului și stimulează dezvoltarea microorganismelor benefice, care să ajute corpul să lupte cu factorii externi. 

Hrănirea este o altă etapă esențială pentru dezvoltarea florei intestinale a bebelușului. Laptele matern este bogat în bacterii benefice care populează tractul digestiv pentru o dezvoltare armonioasă. Deși formulele de lapte praf sunt constant îmbunătățite, acestea au un conținut mult mai redus de bacterii benefice, ceea ce poate îngreuna dezvoltarea completă a microbiotei intestinale a bebelușilor.

Factori care dezechilibrează flora la bebeluși

Microbiota intestinală a sugarilor continuă să se dezvolte până în jurul vârstei de 3 ani. În această perioadă, de la naștere până la dezvoltarea completă a microbiotei, bebelușii pot fi expuși la diverși factori care pot modifica procesul de colonizare a intestinului cu microorganisme benefice sau pot crea dezechilibre.Cei mai frecvent întâlniți factori care afectează microbiota intestinală la sugari includ:

  • Schimbările bruște în alimentație și înlocuirea laptelui matern cu lapte praf;
  • Expunerea prelungită la diverse bacterii sau virusuri;
  • Anumite afecțiuni medicale;
  • Apariția primelor episoade de diaree și constipație;
  • Colicile; 
  • Un mediu de creștere stresant pentru mamă sau pentru bebeluși.

Cum protejezi flora intestinală a bebelușului

Din fericire, microbiota bebelușilor poate fi susținută de un stil de viață echilibrat și un mediu liniștit. La fel de importantă este și hrănirea. O trecere bruscă de la alăptat la hrănirea cu lapte praf poate dezechilibra flora. De aceea este recomandat ca această etapă să se facă treptat, diminuând riscul unor efecte secundare la nivel digestiv. 

Bebelușii trebuie acomodați treptat cu mediul extern, o etapă esențială care ajută la dezvoltarea imunității și a florei intestinale. Contactul cu diverși factori externi este benefic  și contribuie la popularea tractului digestiv cu bacterii benefice, esențiale pentru sistemul imunitar. 

Suplimentele alimentare cu bacterii benefice sunt recomandate sugarilor pentru că influențează pozitiv dezvoltarea microbiotei. În plus, aceste suplimente conțin microorganisme din culturi vii care acționează ca o barieră împotriva agenților patogeni cu care micuțul tău intră în contact. 

Suplimentele cu bacterii benefice contribuie la echilibrarea microbiotei intestinale a sugarilor încă din primele luni de viață, completând un stil de viață sănătos.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681407/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2023.1252035/full 

https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2021.708472/full

În acest articol

Ultimele articole

Get a Promo and Keep Updated