De ce e indicat să iei suplimente cu bacterii benefice din prima zi de tratament cu antibiotic

Tag Post :

Share This :

Administrarea antibioticelor este eficientă în combaterea infecțiilor bacteriene, dar poate avea efecte adverse asupra microbiotei intestinale. Bacteriile benefice din sistemul digestiv funcționează ca o barieră împotriva agenților patogeni, dar această barieră devine mai vulnerabilă în timpul tratamentului cu antibiotice.

O posibilă soluție pentru restabilirea echilibrului microbiotei intestinale pe durata administrării antibioticelor este utilizarea suplimentelor cu bacterii benefice

Aceste suplimente, care conțin microorganisme vii, acționează pentru a repopula intestinul și a susține o digestie sănătoasă.

Avantajele bacteriilor benefice pe durata administrării antibioticului

Scopul antibioticelor este de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene și de a le distruge. Deși acționează benefic pe de-o parte, pe de altă parte administrarea  antibioticelor se resimte la nivelul sistemului digestiv. Rolul antibioticelor este să atace bacteriile dăunătoare, dar ele pot afecta și bacteriile benefice. Acest tip de tratament perturbă atât echilibrul, cât și cantitatea bacteriilor benefice, ceea ce poate duce la apariția unor simptome și afecțiuni, așa cum este diareea asociată tratamentului cu antibiotice. 

Aici intervin suplimentele cu bacterii benefice. Acestea sunt constant recomandate de la primele doze de antibiotic cât și după terminarea tratamentului datorită beneficiilor aduse sistemului digestiv. Bacteriile benefice pot fi de ajutor astfel:

  • Refac și mențin echilibrul florei intestinale;
  • Repopulează intestinul cu bacterii benefice pentru o digestie echilibrată; 
  • Diminuează efectele nedorite ale antibioticelor la nivelul florei intestinale;
  • Mențin echilibrul sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva infecțiilor;
  • Nu influențează efectele benefice ale antibioticelor.

Menținerea echilibrului florei intestinale în și după antibioterapie

Bacteriile benefice se regăsesc atât în alimente, cât și sub formă de suplimente alimentare. Indiferent de forma de administrare, acestea sunt esențiale pentru flora intestinală și sistemul digestiv. Bacteriile benefice nu doar contribuie la digerarea alimentelor, ci te ajută să ai o digestie echilibrată și un tranzit intestinal normal.

Printre alimentele bogate în bacterii benefice se numără iaurtul, kefirul, murăturile, varza și borșul. Acestea sunt obținute prin fermentare, proces care favorizează dezvoltarea de bacterii bune pentru flora intestinală. Consumate în mod regulat, aceste alimente îi oferă sistemului digestiv bacteriile benefice de care are nevoie zilnic pentru o digestie sănătoasă și un sistem imunitar echilibrat.

Suplimentele cu bacterii benefice pot fi utile în și după tratamentele cu antibiotice. Acestea cresc aportul de bacterii bune de la nivelul intestinului, astfel că protejează sistemul digestiv și previn dezechilibrul florei intestinale. Bacteriile benefice din suplimentele alimentare sunt obținute din culturi vii și pot fi administrate pe termen lung, asigurând echilibrul florei și o digestie sănătoasă.

Sfaturi pentru administrarea suplimentelor cu bacterii benefice 

Dacă îți dorești ca suplimentele cu bacterii benefice să aibă rezultatele dorite, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi și recomandări. Administrate corect, bacteriile bune din alimente și suplimente pot fi de ajutor când apar dezechilibre ale microflorei intestinale. Iată ce trebuie să știi:

  • Administrează suplimentele cu cel puțin 30 de minute înainte de masă;
  • Evită administrarea simultană a antibioticelor și suplimentelor cu bacterii benefice și menține o distanță de câteva ore între cele două;
  • Continuă cura cu suplimente și după terminarea tratamentului cu antibiotice;
  • Asigură-te că ai ales suplimentele potrivite pentru tine;
  • Menține un echilibru între alimentație și suplimente alimentare pentru un organism sănătos.

Alege suplimentele alimentare cu bacterii benefice potrivite pentru a menține echilibrul florei intestinale în timpul și după tratamentul cu antibiotic.

Surse:

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02961-0

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601687/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9408191/

În acest articol

Ultimele articole

Get a Promo and Keep Updated