Cum să faci față constipației bebelușului tău: Sfaturi practice pentru părinți

Tag Post :

Share This :

Constipația la bebeluși este o tulburare digestivă des întâlnită în primele luni de viață. Orice modificare în dieta bebelușului sau în rutina zilnică poate avea impact asupra sistemului digestiv, crescând astfel riscul constipației. Disconfortul provocat de dificultatea eliminării scaunului poate fi redus din primele momente, odată ce ai identificat cauzele care au dus la apariția constipației.

Tranzitul intestinal diferă la fiecare bebeluș, la fel și cauzele care duc la apariția tulburărilor digestive: fie constipația, fie diareea. Constipația poate fi gestionată și prevenită prin diverse remedii adaptate vârstei micuțului tău.

Constipația la bebeluși: cele mai comune cauze

Cauzele apariției constipației la bebeluși sunt strâns legate de mediul de viață și dieta zilnică. Uneori semnalează un simplu dezechilibru alimentar, alteori poate semnala o intoleranță sau alergie la anumite alimente. Este modul prin care corpul gestionează schimbările prin care trece micuțul tău, încercând să se adapteze noului regim alimentar sau stil de viață.

  • Laptele este principala sursă de hrană, dar poate, de asemenea, să fie o cauză a constipației la bebeluși. Atât laptele praf, cât și laptele matern pot determina diverse reacții la nivelul sistemului digestiv. De exemplu, o cantitate insuficientă de lapte poate duce la deshidratare și constipație, în timp ce o formulă neadecvată de lapte praf, sau hrănirea bebelușului cu lapte de vacă poate provoca reacții alergice și constipație.
  • Diverse boli de la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi boala Hirschsprung, fibroza chistică, obstrucțiile intestinale sau anale duc la apariția constipației. În general, sunt însoțite și de alte simptome, precum voma, starea de slăbiciune sau stagnarea greutății bebelușului.
  • Perioada de diversificare reprezintă o adevărată provocare pentru bebeluși și părinți. Fie că se face trecerea de la laptele matern, la laptele praf, fie că vorbim despre introducerea altor alimente în dietă, acestea pot cauza constipația la bebeluși. De aceea, trebuie identificate acele alimente greu de tolerat de sistemul digestiv al micuțului tău și înlocuite cu altele la fel de nutritive și sănătoase.

Care sunt simptomele constipației la bebeluși

Constipația se manifestă prin scaune rare și tari, cu dificultate la eliminare. Dar constipația la bebeluși poate fi însoțită și de alte semne, cum ar fi:

  • Mai puțin de două scaune pe săptămână;
  • Schimbarea consistenței scaunului;
  • Eliminarea dificilă a scaunului, însoțită de dureri sau chiar sângerări;
  • Durere sau sensibilitate în zona epigastrica, însoțită de un abdomen ferm la atingere;
  • Istoric medical sau predispoziție genetică.

În general, constipația la bebeluși se manifestă pe termen scurt și poate fi remediată prin adaptarea dietei la nevoile micuțului. Dacă simptomele constipației la bebeluși persistă, se pot încerca și alte abordări sub îndrumarea medicului specialist, cum sunt masarea abdomenului, creșterea aportului de fibre sau eliminarea din dietă a alimentelor care cresc riscul de apariție a constipației.

Rolul bacteriilor benefice în ameliorarea și evitarea constipației la bebeluși

De cele mai multe ori, constipația la bebeluși se ameliorează prin creșterea nivelului de hidratare și adaptarea dietei alimentare la nevoile micuțului tău. În funcție de frecvența acesteia, constipația trebuie monitorizată și poți apela la produsele care conțin bacterii benefice pentru a o evita. Bacteriile benefice sunt suplimente alimentare ușor de inclus în dieta bebelușilor și copiilor. Acestea contribuie la echilibrarea florei intestinale, reglând tranzitul intestinal evitând neplăceri precum constipația1.

Odată ce micuțul tău crește și începi diversificarea, poți include în alimentația acestuia alimente precum iaurt, chefir și brânzeturi, cunoscute pentru importanța în menținerea echilibrului florei intestinale. De asemenea, poți ajuta reglarea tranzitului, prin creșterea aportului de fibre, constipația la bebeluși în cele mai multe cazuri este un episod trecător, care poate fi gestionat mai ușor prin alimentație și aportul de lichide și nutrienți. Atunci când simptomele persistă și vrei să eviți pe viitor disconfortul creat de constipație, începe cu identificarea cauzelor și adaptează dieta micuțului tău la nevoile lui. Suplimentele alimentare cu bacterii benefice pot fi de ajutor în susținerea echilibrului sănătății intestinale.

Referințe:

1https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35349168/