Microbiomul

Microbiomul reprezintă totalitatea microorganismelor (bacterii, virusuri, microbi etc.) care populează un habitat. La om și animale, microbiota este formată din microorganisme care populează tegumentul, cavitățile, tractul respirator, tractul gastro-intestinal și tractul genito-urinar.

Microbiomul uman, de exemplu, se referă la totalitatea microorganismelor care trăiesc în și pe corpul uman. Acesta joacă un rol important în procese fiziologice precum digestia alimentelor, sinteza de vitamine și absorbția de nutrienți. De asemenea, influențează sistemul imunitar, funcția cerebrală și metabolismul.

Un microbiom sănătos este caracterizat de o diversitate ridicată a speciilor microorganismelor și un echilibru între acestea. Dezechilibrele microbiomului, cunoscute sub numele de disbioză, au fost asociate cu diverse afecțiuni, cum ar fi tulburările gastrointestinale, alergiile, obezitatea, diabetul și chiar tulburările mintale.

Placă de cultură a microbiomului

Să ne cunoaștem microbiomul

0 %
Din bacteriile din organism sunt localizate în tractul gastro-intestinal
1000 g
Microbiota intestinală cântărește între 1 și 2 kg
0
Numărul bacteriilor din organismul uman este de 10 ori mai mare decât numărul celulelor umane

Propria noastră microbiotă este unică (la fel ca și amprenta)

> 0 %
Bacteriile din intestin sunt responsabile de peste 70% din imunitatea organismului

Cercetările în domeniul microbiomului sunt în continuă desfășurare, iar înțelegerea sa are implicații semnificative pentru sănătatea umană și dezvoltarea de noi terapii și intervenții medicale.