Gestionarea colicilor la bebeluși: Ghidul complet al părinților

Tag Post :

Share This :

Colicile la bebeluși sunt o experiență comună, dar destul de solicitantă pentru părinți. Episoade prelungite de plâns, nopți nedormite și o stare agitată a bebelușului pot pune presiune pe părinți.

Este important de reținut că este doar o fază tranzitorie și că există modalități pentru a face perioada de colici la bebeluși mai ușoară pentru toată familia.

Ce reprezintă colicile la bebeluși și cum se manifestă?

Colicile la bebeluși sunt caracterizate de plânsul intens și prelungit al unui bebeluș sănătos, fără un motiv aparent. Colicile tind să apară în primele luni de viață și se încheie, de obicei, în jurul vârstei de trei până la patru luni.

Crampele abdominale sunt definite prin „regula lui 3″: atunci când un bebeluș aparent sănătos plânge mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe săptămână, timp de cel puțin trei săptămâni.

Colicile debutează de cele mai multe ori brusc, cu plâns zgomotos și constant, care creează o stare de disconfort emoțional părinților. Bebelușii care suferă de colici sunt agitați și se trezesc frecvent în timpul nopții.

Colicile la bebeluși – de ce apar?

Nu există o anumită cauză specifică pentru colici. Pot fi factori, precum:

  • Sistemul digestiv incomplet dezvoltat;
  • Alergii alimentare sau intoleranță;
  • Alimentație abundentă sau insuficientă;
  • Dezechilibrul florei intestinale;
  • Mediu stresant familial.

Cum gestionezi colicile?

În primul rând, reține faptul că este normal pentru bebeluși să plângă fără vreun motiv anume. Învață să identifici plânsul bebelușului după regula lui 3” pentru a stabili dacă se confruntă cu colicile. De asemenea, cel mai important aspect în gestionarea colicilor bebelușului este să-ți păstrezi calmul și să vă acordați timp amândurora pentru a vă obișnui unul cu celălalt.

Există mai multe trucuri și remedii pentru a calma și ameliora colicile la bebeluși. Dintre acestea, amintim:

  1. Asigură-te că bebelușul este hrănit corespunzător. Acesta nu trebuie să fie flămând, dar nici forțat să mănânce mai mult decât are nevoie. Ambele situații pot determina apariția colicilor;
  2. Schimbă poziția bebelușului. Încearcă să-l ții în brațe în mai multe poziții, să-l ridici dacă este întins sau să-l așezi cu burtica în sus, în timp ce îl masezi ușor cu o mână pe abdomen. O altă poziție care îi poate ameliora starea este să-l ții cu burtica în jos, pe genunchii tăi, în timp ce îl freci ușor pe spate;
  3. Distrage-i atenția. Arată-i bebelușului diferite lucruri interesante la care să se uite, precum diferite obiecte, culori și dimensiuni. Vorbește-i sau cântă-i cu o voce blândă. Poți folosi, de asemenea, aparate speciale care să emită zgomote albe, să imite bătăile inimii sau să scoată anumite sunete liniștitoare pentru bebeluș;
  4. Fă-i o baie caldă. Atât apa în sine, cât și căldura îi vor ameliora durerile bebelușului și îl vor ajuta să se liniștească;
  5. Evită anumite alimente, dacă îl alăptezi. Unele substanțe din alimentele pe care le consumi pot trece în laptele matern, iar apoi la bebeluș. Evită alimente precum fasolea, varza, lactatele sau conopida care pot provoca apariția colicilor;
  6. Suplimentele cu microorganisme benefice pot ajuta la funcționarea corectă a sistemului digestiv chiar de la naștere. Acestea sunt bacterii bune, care pot influența digestia și dezvoltarea sistemului imunitar. Se găsesc în anumite alimente fermentate, dar și sub formă de suplimente alimentare.

Cum se administrează suplimentele cu microorganisme benefice la bebeluși?

Acestea se aleg în funcție de vârsta copilului și necesitate. Datorită componentelor naturale, bacteriile benefice sunt considerate extrem de sigure, chiar și pentru sugari. Chiar și așa, cere întotdeauna sfatul medicului înainte săi le administrezi bebelușului.

Chiar dacă apariția colicilor poate reprezenta o perioadă stresantă pentru părinți și bebeluș deopotrivă, gândește-te că este o afecțiune comună, tranzitorie, care poate fi ameliorată prin diverse modalități. Anumite poziții, o băiță caldă sau suplimentele cu microorganisme benefice îți pot fi de ajutor în calmarea bebelușului.

Referințe:

https://digitalcommons.uri.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2313&context=theses
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882692/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6134333/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308463/

În acest articol

Ultimele articole

Get a Promo and Keep Updated